Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Téged is az orrodnál fogva vezetnek?

Az illatokra és szaglásunk tudatos használatára egyre kevésbé figyelünk modern világunkban. Többségében városokban élünk, ahol a levegő nem kellemes, nem jó érzés nagyot szippantani belőle. Városokban tömegközlekedéskor tömegben járunk, ahol szinte bezárjuk orrlyukainkat, mert nem kellemes egy tömött metrón, vagy buszon felszabadultan lélegezni. Vidéken általában jobb a helyzet, de télen a füst ott is arra késztet bennünket, hogy amennyire lehet, visszatartsuk lélegzetünket.

illat szaglás emlékezet

Pedig nem is sejtjük, hogy milyen nagy szerepe van az illatoknak az életünkben. Az emberi szaglósejtek egyes kutatók szerint 10.000 különféle szag felismerésére képesek, míg újabb felmérések szerint akár 1 billióra is. 2004-ben a szaglás kutatását jutalmazták Nobel-díjjal, amit Richard Axel és Linda B. Buck kapott azért mert feltárta a szaglás pontos mechanizmusát. A szaglóhámon több millió szaglósejt található (kb. 10 millió, és mivel szerepük nagyon fontos, szervezetünk 60 naponként megújítja őket. A szaglósejtek szaglóreceptorai formájuk alapján ismerik fel az illatmolekulákat, hasonlóan ahhoz, ahogyan a kulcs illik egy biztonsági zárba, majd az idegi impulzusok közvetlen összeköttetéssel az agy szaglóhagymának nevezett részébe jutnak, onnan pedig a limbikus rendszerbe. Az impulzusok ezután a hippocampusba vezetődnek tovább, ahol eltárolódnak, és később felidézhető emlékek formájában megőrződnek. Az impulzus következő állomásai az úgynevezett mandulamag (amygdala), ahol érzelmeket és adott esetben ösztönreakciókat vált ki, illetve a thalamus, a köztiagy legnagyobb alkotórésze, ahol megítélésen és beazonosításon esik át – mindezek azonban nem tudatos folyamatok. Ezért az érzelmek és a szagok kölcsönhatást gyakorolnak egymásra.  Kutatók már bizonyították, hogy a test által kiválasztott kémiai vegyület, a feromon amelynek illata fontos szerepet tölt be abban, hogy rokonszenv vagy ellenszenv alakul ki két ember között. 

A Bibliában is szép példát találunk rá több helyen, például az Énekek énekében (4:12-14):

„Bezárt kert az én húgom, menyasszonyom, bekerített forrás, lepecsételt kút. Paradicsomkert nőtt rajtad: gránátalmák édes gyümölcsökkel, ciprusok nárdusokkal, nárdus és sáfrány, illatos nád és fahéj, sok tömjénfával, mirha és aloé, sok drága balzsammal.”

Az illatoknak az emlékezetre is nagy hatása van, sőt a szaglás romlása alapján megjósolható a demencia előrehaladása és a még várható élettartam is.

Különbözünk abban is, hogy ki-ki mennyire érzékeny a szagok megkülönböztetésére. A dohányosok és a festők szaglóképessége például gyengébb a nem dohányzókhoz és a vegyszerekkel zárt térben nem dolgozókhoz képest. A szaglás azonban fejleszthető. Már egyetlen illatos virág 10 percen át tartó szagolgatása után az egyén más virágok illatát is jobban képes felismerni.

Szaglásteszt:

Egy érdekes gyakorlattal kipróbálhatjuk, mennyire becsap bennünket az orrunk. Ha bekötjük a szemünket és megkérünk valakit, hogy tartson az orrunk elé egy illatozó kávéscsészét, majd egy sima meleg vizet tartalmazó csészét is készítsen oda, és ezt adja oda nekünk, miközben beszívjuk a kávé illatát. Sokan azt tapasztalják majd, hogy az orruk becsapja őket. Azt fogják érezni ugyanis a meleg víz lenyelésekor, hogy kávét isznak.

Ahogy a magyar szólás szépen megfogalmazza: Orrunknál fogva vezet bennünket.

illat szaglás emlékezet

Kutatók erre a jelenségre azt a magyarázatot adják, hogy az ízélményért 90%-ban az orrunk, és csak 10%-ban a nyelvünk a felelős.

Ma szép napos idő van, egy sétát tenni egy közeli fenyőerdőben igazi illatterápia lehet. Az erdők illata ugyanis gyógyít is, az egészségeseket pedig felfrissíti.

Szép napot!

Meido

Tovább


Nézz gyerekként!

Ennek a blognak a célja az, hogy az egészség témaköréből olyan különlegességeket mutasson meg, ami valami pluszt, meglepetést, lelkesedést nyújt, és amit napi gyakorlatban is kipróbálhat bárki, hogy a mindennapokban átélhető szép, egyszerű pillanatokat adjon. A testi-lelki harmónia és az elégedettség érzése véleményem szerint az igazi öröm, és ez az alapja az egészségnek is. Ezt pedig nem a külső körülményeink határozzák meg, bármennyire is egyszerű lenne arra fogni.

„A mosolygós ember sebe gyorsabban gyógyul. Ilyenkor az immunitás megváltozik, a szervezet minden reakciója más. Ez az az állapot, amikor úgy állsz az élethez, hogy a pohár félig tele van, és nem azon siránkozol, hogy úristen, a pohár félig üres.” Csernus Imre

Tanulhatunk a gyermekektől, akik rácsodálkoznak a világra, és egy kis kavicsban is meglátják a csodát. Hosszasan forgatják kezükben, elméláznak rajta. Érdemes ezért visszatérni ehhez a látásmódhoz felnőttként is, és új szemmel nézni a világot, hogy ami körülvesz bennünket nem természetes.

Nemrég én is ezt éltem át, amikor egy mikroszkóp segítségével megtapasztaltam a körülöttünk lévő anyagok szerkezetének csodálatos művészi harmóniáját. A só-cukor oldat például szabályos piramisokat és gyönyörű művészi alakzatokat hoz létre amikor a szemcsék kikristályosodnak:

pszichológia lelki egészség

pszichológia lelki egészség

Fényképezte: Meido

Megtekinthetjük ugyanígy a hópelyhek szerkezetét is. Hát nem gyönyörű?

pszichológia lelki egészség

Fényképezte Alexey Klijatov

Szép napot nektek!

Meido

Tovább


Művészi kávé januári reggelekre

Ilyenkor januárban jól esik reggelente egy forró ital még azoknak is, akik ritkán kávéznak vagy teáznak.

A szakértők többsége ma már egyetért abban, hogy mértékkel fogyasztva a kávé és a tea nem káros, sőt sok esetben hasznos az egészségünkre. Tudtátok például, hogy vérünk létfontosságú alkotóeleme a koffein?

Kutatók is vizsgálják a Parkinson kór és a vér koffeintartalma közötti összefüggést, és azt találták, hogy a kávéivók között a betegség előfordulása alacsonyabb.

Cikk: National Geographic: Kávéivással megelőzhető a Parkinson-kór?

A téma még további kutatást igényel, azonban mi kezdhetjük a napot egy szépen díszitett kávéval. Ha kedvesünket, családtagunkat így kényeztetjük egy szép hétvége reggelén, akkor az öröm garantált, és mi kell más, ami ennél egészségesebb?

Kávé

A kávé tejhabbal történő díszítéséhez 15 bar nyomással működő és gőzölőcsöves kávéfőzőre lesz szükségünk. Kotyogóval főzött kávéval vagy pl. a 4 bar nyomással működő Szarvasi elektromos kávéfőzővel nem lehet tejhabbal díszített kávét készíteni, mert a kávé tetején nem képződik crema, ami mogyorószínű krém. Ezzel keveredik a tejhab a díszítés során. A tejhabot úgy készítsük el, hogy hideg tejet tegyünk a gőzölő edénybe, és először a tej felszíne felett néhány milliméterrel tartsuk a gőzölőcsövet kb. 10 mp-ig, aztán toljuk le majdnem teljesen az edény aljáig. Fontos, hogy csak addig habosítsuk a tejet amíg a kezünket már éppen kezdené égetni az edény melege (kb. 60 C fok). Ekkor zárjuk el a gőzcsapot. A rajzoláshoz a habnak nagyon apró mikrobuborékosnak kell lennie. Nem válhat szét a tejhab keményebb és lágyabb részre.

Én szeretem kibontani a tej öntésekor kialakuló alakzatot. A tej félig megalkotja a formát, én pedig kibontom a végleges rajzot. Így mindig meglepetés a végeredmény.

Sok oktatóvideót is találtok a különböző latte art technikákról a neten:

További post: Egészség és harmónia

Tovább


Indul a blog!

Kedves Olvasóm!

Ez a blog azért született meg, mert szeretnék megosztani veled tapasztalatokat, híreket az egészséges és örömteli életről. Én magam is folyamatos kereső vagyok ebben a témában, és ha rábukkanok működő és hatásos dolgokra, akkor úgy érzem kincset találtam. Szeretném ezeket a kincseket megosztani veled, hogy ha éppen úgy alakul felhasználhasd te is, és továbbadd, ha tetszik.

Ha kedved van, tarts velem!

Üdvözlettel:

Meido

Tovább
12
»

Életöröm

blogavatar

Egészség, feltöltődés. Éljünk jobban és tudatosabban! Ötletek a nagyvilágból és tőlem, neked. "Az élet igazi zamatát a gyerekek és a madarak ismerik." Johann Wolfgang von Goethe

Facebook