Ilyenkor januárban jól esik reggelente egy forró ital még azoknak is, akik ritkán kávéznak vagy teáznak.

A szakértők többsége ma már egyetért abban, hogy mértékkel fogyasztva a kávé és a tea nem káros, sőt sok esetben hasznos az egészségünkre. Tudtátok például, hogy vérünk létfontosságú alkotóeleme a koffein?

Kutatók is vizsgálják a Parkinson kór és a vér koffeintartalma közötti összefüggést, és azt találták, hogy a kávéivók között a betegség előfordulása alacsonyabb.

Cikk: National Geographic: Kávéivással megelőzhető a Parkinson-kór?

A téma még további kutatást igényel, azonban mi kezdhetjük a napot egy szépen díszitett kávéval. Ha kedvesünket, családtagunkat így kényeztetjük egy szép hétvége reggelén, akkor az öröm garantált, és mi kell más, ami ennél egészségesebb?

Kávé

A kávé tejhabbal történő díszítéséhez 15 bar nyomással működő és gőzölőcsöves kávéfőzőre lesz szükségünk. Kotyogóval főzött kávéval vagy pl. a 4 bar nyomással működő Szarvasi elektromos kávéfőzővel nem lehet tejhabbal díszített kávét készíteni, mert a kávé tetején nem képződik crema, ami mogyorószínű krém. Ezzel keveredik a tejhab a díszítés során. A tejhabot úgy készítsük el, hogy hideg tejet tegyünk a gőzölő edénybe, és először a tej felszíne felett néhány milliméterrel tartsuk a gőzölőcsövet kb. 10 mp-ig, aztán toljuk le majdnem teljesen az edény aljáig. Fontos, hogy csak addig habosítsuk a tejet amíg a kezünket már éppen kezdené égetni az edény melege (kb. 60 C fok). Ekkor zárjuk el a gőzcsapot. A rajzoláshoz a habnak nagyon apró mikrobuborékosnak kell lennie. Nem válhat szét a tejhab keményebb és lágyabb részre.

Én szeretem kibontani a tej öntésekor kialakuló alakzatot. A tej félig megalkotja a formát, én pedig kibontom a végleges rajzot. Így mindig meglepetés a végeredmény.

Sok oktatóvideót is találtok a különböző latte art technikákról a neten:

További post: Egészség és harmónia